lördag 1 januari 2011

Nya Lagar 2011

Länken:

http://www.rod.se/Artikelarkiv/riksdagsbeslut/Nya-lagar-den-1-januari-2011/

Lite andra lagar:Nya lagar som påverkar din ekonomi
Lån

Nu ska vi kunna ångra både snabblånet och andra krediter.

Den nya konsumentkreditlagen ger oss möjlighet att ånga ett lån inom 14 dagar. Det gäller även sms-lån och andra snabba krediter. Dessutom ska alltid den effektiva räntan anges, alltså räntan och alla kostnader för ett typlån, vilket hittills inte gällt för lån på kortare tid än 3 månader. I fortsättning ska det också göras en kreditprövning även på sms-lån.

Serveringstillstånd för alkohol förändras när bland andra cateringföretag kan få stadigvarande serveringstillstånd, hotell med restaurang ska kunna ha rumsservering, det blir tillåtet att arrangera mässor med provsmakning och det får bjudas på provsmakning vid det ställe där det finns egen produktion av alkoholhaltiga drycker. Lagen har förtydligast så att det är tillåtet för restaurangen att erbjuda egenkryddat brännvin.

Den som vill ha serveringstillstånd måste klara ett prov som visar om det finns tillräcklig kunskap om alkohollagstiftningen.
Insättningsgaranti
Det högsta sparbeloppet som täcks av insättningsgarantin höjs från 500 000 kronor till 100 000 euro, vilket är närmare en fördubbling. Garantin gäller per insättare och bank. Euron ska räknas om till kronor enligt den kurs som gäller den dag då det slås fast att du har rätt till ersättning från garantin.

Hyror
Det blir nya normer för hyressättning i hyreshus. Hittills har de kommunala bostadsbolagen satt normen men i fortsättningen ska normen sättas utifrån alla kollektivavtalade hyror. Det införs också en skydd mot allt för snabba och kraftiga hyreshöjningar.

Stämpelskatt
Det blir högre stämpelskatt när företag och andra juridiska personer köper fast egendom och tomträtter. Från dagens 30 kronor höjs skatten till 42,50 för varje fullt tusental av egendomens värde. En tomt för 500 700 kronor får alltså en stämpelskatt på 21 350 kronor. Den lägre skattesatsen för bland annat stiftelser, ideella föreningar och bostadsrättsföreningar är oförändrad.

Aktieägare
Det ska bli lättare för en aktieägare att göra sin stämma hörd när nya EU-direktiv införs för börsnoterade aktiebolag. Bland annat ska det bli möjligt att poströsta och kräva att i detalj få veta bolagsstämmans omröstningsresultat. Det ska också bli lättare att använda fullmakt för ombud vid bolagstämman.

För bolagen blir det enklare när kallelse till bolagsstämma i fortsättningen bara behöver annonseras i en enda rikstäckande dagstidning.

Sociala frågor
En ny myndighet – MYVA, Myndigheten för vårdanalys ska ha till uppgift att ur medborgarperspektiv granska hälso-, sjuk- och tandvården. Det införs också en ny patientsäkerhetslag som bland annat förtydligar ansvaret inom vården.

En ny socialförsäkringsbalk ersätter ett 30-tal lagar inom socialförsäkringsområdet. Den gäller i stort sett alla sociala förmåner som administreras av Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Föräldrapenning
En mindre förändring, men nog så angelägen, görs så att den förälder vars barn dör före 18 års ålder får 10 dagar i tillfällig föräldrapenning. Föräldern ska också ha rätt till ledighet från arbetet under dessa dagar.

Även den arbetslöse eller sjukskrivna föräldern får lättnader i reglerna för under dagar.

Tobak
Styckeskatt, värdeskatt och minimipunktskatt på tobak förändras med hur det kommer att påverka slutpriset hos konsumenten för olika tobaksprodukter är inte helt lätt att utläsa då även definitionen på vissa tobaksprodukter ändras.

Filmcensuren
Filmcensuren för vuxna avskaffas och Statens Biografbyrå läggs ner. Men åldersgränser ska fortfarande kunna sättas på olika filmer. Det ska den nya myndigheten, Statens medieråd ta hand om. Den ska även arbeta med att ”stärka barn och unga som medieanvändare och skydd dem mot skadlig mediepåverkan”.

Valdagen
Valet till riksdag, landsting och kommun flyttas från den tredje till den andra söndagen i september. Men det berör oss i praktiken först 2014

Snott ifrån aftonbladet.se
Då vet vi vad som gäller 2011.

1 kommentar:

  1. Att punktskatten är för hög på snus håller jag med om. Den har vart för hög länge nu utan någon direkt orsak. Varför inta ta ut mer skatt av alla över normalvikt i stället, lika idiotiskt det!
    Tillverkar eget snus hemma i köksugnen och köper råvaror och snusrecept från www.snusfabriken.com

    SvaraRadera